ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΛΕΡΟΥ - SIFOUNIOS POTTERY - ARTEMISIO

Ο πηλός

Ο πηλός ήταν το πρώτο υλικό κατασκευής των κεραμικών αντικειμένων. Τα κεραμικά αντικείμενα ήταν πολλά από την αρχαιότητα και για αυτόν τον λόγο και τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουμε στις ημέρες μας προέρχονται από τον πηλό. Δεν είναι τυχαίο το ότι σχεδόν σε όλες τις μεγάλες ανασκαφές βρίσκουμε πήλινα αντικείμενα της τότε εποχής που χρησιμοποιούσε ο κόσμος στην καθημερινότητα του ανεξάρτητος βιοτικού επιπέδου.

 

αρχαια ελλαδα

 

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ανεπτυγμένη την τέχνη της αγγειοπλαστικής και της κεραμικής όπως και ο Κυκλαδικός Πολιτισμός, ο οποίος θεωρείτε ο παλιότερος που αναπτύχθηκε ποτέ στον Ελληνικό χώρο. Επίσης η Κρήτη ακόμα από τα μινωικά χρόνια ιδιαίτερα στην Κνωσό και την Φαιστό είχε τεράστια ανάπτυξη στην κεραμική τέχνη. Τον 7ο αώνα π.Χ , η Αθήνα και η Κόρινθος ήταν οι πρώτες πόλεις της τότε Ελλάδας οι οποίες είχαν αναπτύξει την Κεραμική.

 

κυκλαδικός

 

Τα αγγεία που υπήρχαν τότε κατά κόρον ήταν :

· Τα χρηστικά: Τα οποία κάλυπταν τις καθημερινές ανάγκες του νοικοκυριού.

· Τα τελετουργικά: Τα οποία χρησιμοποιούνταν για θρησκευτικούς σκοπούς.

· Τα προχυτικά: Όπως οι κανάτες , κύπελα και άλλα.

· Τα Πολυτελή: Για δημόσιες συγκεντρώσεις.

· Τα Αποθηκευτικά : Όπως σταμνιά, πιθάρια, αμφορείς

 

  μικ

 

Η πρώτη ύλη για την δημιουργία του πηλού έως σήμερα είναι το χώμα ( ο άργιλος). Οι διαφορετικές τεχνικές διακόσμησης, το ανακάτεμα των χρωμάτων, τα διαφορετικά σχήματα, είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό το κάθε κεραμικό.

Ο πηλός είναι υλικό εύπλαστο. Μπορεί κανείς να τον προμηθευτεί από εργαστήρια πηλοπλαστικής και κεραμοποιεία. Επίσης πωλείτε πακεταρισμένος σε βιβλιοπωλεία και καταστήματα χρωμάτων σε μικρότερες συσκευασίες.

 

 

Technorati Tags: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Blogger Labels: POTTERY ING ANCIENT GREECE,ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,GREEK HISTORY,POTTERY,CERAMICS,ΛΕΡΟΣ,ΚΕΡΑΜΙΚΑ,ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΛΕΡΟΥ,υλικό,Έλληνες,τέχνη,Κυκλαδικός,Πολιτισμός,Ελληνικό,Κρήτη,Κνωσό,Φαιστό,Αθήνα,Κόρινθος,Ελλάδας,Κεραμική,Αποθηκευτικά,κατασκευής,νοικοκυριού,σχήματα,καταστήματα,κεραμικής