ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΛΕΡΟΥ - SIFOUNIOS POTTERY - ARTEMISIO

H Αρχαία Κεραμική

Τα πρώτα  αγγεία και κατ’επέκταση ο τροχός του αγγειοπλάστη επινοήθηκε πιθανώς στη Μεσοποταμία από την 4η χιλιετία π.Χ., αλλά εξαπλώθηκε σε όλη σχεδόν την τότε Ευρασία και μεγάλο μέρος της Αφρικής, αν και παρέμεινε άγνωστος στο Νέο Κόσμο μέχρι την άφιξη των Ευρωπαίων. Η Διακόσμηση του πηλού και η ζωγραφική βρίσκεται πολύ ευρέως στα τότε κεραμικά,  στην αρχή ήταν κυρίως γεωμετρικά, αλλά συχνά περιλάμβαναν και εικονιστικά σχέδια.

 

anc3

 

Η αγγειοπλαστική ήταν ιδιαιτέρως σημαντική στην αρχαιολογία των προϊστορικών πολιτισμών, που πολλοί πολιτισμοί είναι γνωστοί για το όνομα τους, που είχαν λάβει  αναλόγως το διακριτικό τους, όπως για παράδειγμα : ο πολιτισμός Γραμμικής Κεραμικής , ο πολιτισμός Ποτήρι, ο Σφαιρικού Αμφορέα πολιτισμός, ο πολιτισμός Funnelbeaker και άλλοι, είναι μόνο κάποια παραδείγματα από τη Νεολιθική Ευρώπη (περίπου 7000 έως 1800 π.Χ.).

 

 

anc2

 

 


Η Κεραμική τέχνη έχει δημιουργήσει πολλές μορφές από την δική της παράδοση, αλλά συχνά είναι στενά συνδεδεμένη με τη σύγχρονη γλυπτική και με έργα της μεταλλοτεχνίας. Πολλές φορές στην ιστορία της κεραμικής το στυλ της έχει αντιγραφεί, από την πιο διάσημη και ακριβή τέχνη της μεταλλουργίας . Αυτό μπορεί να φανεί στις αρχές με τα κινέζικα κεραμικά, όπως η αγγειοπλαστική και τα κεραμικά είδη της δυναστείας Σιάνγκ, στην Αρχαία Ρωμαϊκή και την κεραμική του Ιράν, όπως και με αντιγραφή σύγχρονων ασημικών σχημάτων. Μια κοινή χρήση των κεραμικών είναι αγγεία, βάζα, κύπελλα, αμφορείς, καθώς και άλλα επιτραπέζια σκεύη, αλλά και ειδώλια.

 

 

anc1

 

 

 

Technorati Tags: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Blogger Labels: ceramics raku,ancient ceramics,keramikalerou.blogspot.com,Κατασκευή Κεραμικών,η αρχαία κεραμική,κεραμικα λερου,ΚΕΡΑΜΙΚΑ,Κεραμική,επέκταση,Μεσοποταμία,Ευρασία,Αφρικής,Ευρωπαίων,Διακόσμηση,πολιτισμός,Γραμμικής,Κεραμικής,Ποτήρι,Αμφορέα,Funnelbeaker,Νεολιθική,Ευρώπη,τέχνη,Σιάνγκ,Ρωμαϊκή,Ιράν,χρήση,σχέδια,πολιτισμών,πολιτισμοί,ακριβή,σχημάτων,βάζα,κύπελλα,σκεύη,ειδώλια,κεραμικά,αγγειοπλαστική